Ugrás a főoldalra!

Felhasználónév:

Jelszó:

 :: ".$_ASWC_['NAME']." ".$_ASWC_['VERSION']." ".$_ASWC_['STATUS'];?> - [Látogatók: ]  
Freelance Jobs

Témaköreink

 


On-line

Dev, Admin: 0
Lektorok, írók: 1
  ÷Magus|BOT
Felhasználók: 0
Vendégek: 1
Tegnap: 0
E havi:
 

Statisztika

Oktatóanyagok száma
 Publikus: 128

Legolvasottabb írónk
 outesticide 362423

Legszorgalmasabb írók
1. balymo 24
2. outesticide 20
3. tipli 19
4. adrob 18
5. akciolap 15

Legolvasottabb címek
1. CSS
Egyszerü vízszintes menü és vízszintes menü legördülő almenükkel [55277]
2. CSS
Bevezetés a CSS alapjaiba [30769]
3. CSS
A pozícionálás, és a z-index [30256]
4. CSS
A felhasználói felület - első rész [24599]
5. CSS
Függőleges menü, legördülő almenüvel [24468]
 

 

Photoshop -> Az írás (Type Tool)

Író: dado ( dado@netoktato.hu )
  http://ljubicica.tk
Készült: 2005-02-06 03:42:38
Lektorálta: dado
Lektorálva:
2005-02-06 18:00:03 [6222]

1. Lépés

A Type Tool az egyik legjellegzetesebb eszköze a Photoshop-nak. Segítségével minden szöveges problémánk megoldódik. Meglévő képeinkre írhatunk vele, szines, érdekes feliratokat készíthetünk vele, és még sorolhatnám.

Miért is olyan különös ez az eszköz?
Azért mert a rendszerünkre telepített betűtípusok bármelyikével dolgozhatunk, így tulajdonképpen végtelen sok egymástól eltérő feliratot létrehozva...

Szövegeinket rétegként (layer) kezeli, ami annyit jelent, hogy a már megszokott efektusokat és filtereket is könnyedén használhatjuk, alkalmazhatjuk.

2. Lépés

1

Nézzük sorban mire is képes eszközünk, és milyen változatai vannak.
A Text Tool ikonja a képen látható T betű, amelyre ha jobb gombal kattintunk, pontosan ugyanazt a képet kapjuk, mint amit az ábrán látun.
A Horizontal Type Tool (vízszintes szöveg formázás), Vertical Type Tool (függőleges szöveg formázás), Horizontal Type Mask és végül a Vertical Type Mask. Az utolsó kettővel egy kicsit késöbb fogunk foglalkozni.
Vállasszuk ki a Horizontal Type Tool-t (ezt fogjátok használni a legtöbb esetben). A háttéren jelöljétek be azt a felületet, ahova a szöveget szeretnétek írni. Gépeljetek be egy tetszőleges szöveget. Ellenőrizzétek, hogy a szövegformázó beállitás ablak látszik e (Window -> Character). Ezen a panelen tudjuk formázni a bevitt mintát (betű tipusát, nagyságát, magasságát, szinét, szélességét és még sok mást. Kísérletezzetek kicsit).

A paragrah fület választva állithatjuk a szöveg igazitását, behúzását, bekezdést stb. Próbáljátok ki, bár szerintem nem létfontosságú funkciók ...

3. Lépés

Miután begépeltük és megfomáztuk szövegünket, következhet a különböző effektek hozzáadása (Menüben: Layer -> Layer Style -> Blending Options).

Na ez a kedvenc részem, itt minden létező effektet beállíthatunk, és finomhangolhatunk, az átlátszóságától a különbözö kidudorodásokon keresztül egészen a minták csatolásáig, és ne soroljam, mert akkor sosem érünk az anyag végére ... :)

Ajánlom, hogy mindet próbáljátok ki, finomhangoljátok az egyes beállításokat, és garantáltan sok új érdekes dolgot fogtok létrehozni ...

4. Lépés

2

Meg kell még emlitenem a beállítások (Options) panelt (akinek nem látszik, Window -> Options).
Észrevehetően itt is állíthatjuk, hogy szövegünk vizszintesen avagy függőlegesen iródjon, a betűtipust, fajtát, betű nagyságát, szöveg igazitást, szint ... Ezeket már mind ismerjük, de van itt valami a végén, ami érdekes lehet. Warp Text(az ábrán jelölve az ikonja) avagy olyanra alakítható vele a szöveg, hogy még mi is meglepődünk rajta :) Zászló, hal, négyzet, kör és még egy halom lehetőség ... mindez vízszintesen és függőlegesen ... jó szórakozást.

5. Lépés

3

Visszatérek a Horizontal és a Vertical Type Mask-ra. Ezt az eszköz típust arra használjuk, hogy egy meglévő képböl szöveg formájú darabot vágjunk ki. Nyissunk meg egy meglévő képet, vállasszuk ki a Horizontal Type Mask-ot, majd írjunk be egy tetszőleges szöveget. Mikor ezzel megvagyunk, tartsuk lenyomva a CTRL billentyűt és a bal gombal rákatintva a szövegünkre húzzuk át egy másik képre (pl. csináljunk egy újat (File -> New)). Az eredmény egy újjabb szöveg, a kivágott mintával.

6. Lépés

4

Hogy a tanultakat hogyan tudjuk felhasználni a fenti képen látható egy példa. A fémes szöveghez a "Szürke szöveg" c. oktatóanyagot használtam fel. A háttér a "Fém mintás háttér" c. oktatóanyagból van (ha eddig még nem olvastátok őket, most nézzetek utánnuk).

* Minden további kérdéseddel fordulj az anyag írójához.

 

Hello Vendég

Az oktatóanyagok olvasásához be kell jelentkezned.

Szeretnék regisztrálni.

Elfelejtettem a jelszavam!
Kiküldöm magamnak!