Ugrás a főoldalra!

Felhasználónév:

Jelszó:

 :: ".$_ASWC_['NAME']." ".$_ASWC_['VERSION']." ".$_ASWC_['STATUS'];?> - [Látogatók: ]  
Freelance Jobs

Témaköreink

 


On-line

Dev, Admin: 0
Lektorok, írók: 1
  ÷Magus|BOT
Felhasználók: 0
Vendégek: 1
Tegnap: 0
E havi:
 

Statisztika

Oktatóanyagok száma
 Publikus: 128

Legolvasottabb írónk
 outesticide 362789

Legszorgalmasabb írók
1. balymo 24
2. outesticide 20
3. tipli 19
4. adrob 18
5. akciolap 15

Legolvasottabb címek
1. CSS
Egyszerü vízszintes menü és vízszintes menü legördülő almenükkel [55296]
2. CSS
Bevezetés a CSS alapjaiba [30793]
3. CSS
A pozícionálás, és a z-index [30277]
4. CSS
A felhasználói felület - első rész [24621]
5. CSS
Függőleges menü, legördülő almenüvel [24491]
 

 

PHP -> Bevezetés a PHP-ba

Író: Magus ( netoktato@orseolo.hu )
  http://orseolo.hu
Készült: 2007-02-25 14:54:35
Lektorálta: Wicky
Lektorálva:
2008-10-26 20:05:01 [11203]
Bevezetés a PHP-ba

1. Általános leírás



Első cikkünk, leckénk a PHP témakörben miről is szólhatna, ha nem egy általános áttekintésről és arról, miként tudunk otthoni gépünkből egy általános célokat kiszolgálni képes webszervert készíteni. Alapvetően feltételezem, hogy az informatika világában magabiztosan mozogsz, legalább felhasználói szinten ismered a Windows XP-t, az Office-t, tudsz internetezni, legalább Pascalban tudsz programozni és a HTML nyelvtanával is elboldogulsz, valamint van minimális adatbázis-kezelési ismereted. Amennyiben ezek valamelyike hiányos, előbb azokat tanulmányozd át, mielőtt a PHP-nak nekifutsz!

Előre kell bocsátanom, hogy az első 3 cikk lesz csak mindenki számára elérhető, a többi csak a regisztrált, és belépett felhasználók számára lesz olvasható. A cikksorozatban egy többszintű felhasználó-kezeléssel rendelkező MySQL adatbázist használó portált hozunk majd létre, mely többek közt játékot, egyszerű fórumot és szavazógépet is fog tartalmazni.

A cikkekhez tartozó forráskódok a weblapomon vannak, mely a http://alfazonesoft.ath.cx és a http://azs.no-ip.hu címeken érhetők el. Amíg nem készül el a cikkekben lévő program, addig átmeneti megoldásként egy egyszerű weblapon találhatóak meg. (http://azs.no-ip.hu/netoktato.hu/index.php).

1.1. Azonosító

Az első cikk azonosítója: phpcikk01
Ezzel lehet belépni a cikk ideiglenes oldalára. Erre azért van szükség, hogy aki nem olvassa a cikket, az ne férhessen hozzá az anyagokhoz.

2. Mi is az a PHP?



A PHP (Hypertext Preprocessor (eredetileg: Personal Home Page)) nyílt forráskódú szerver-oldali programozási nyelv, melynek szintaktikája leginkább a C programozási nyelvéhez hasonlít. A PHP oldalak elkészítésénél a HTML-t gyakorlatilag csak mint formázást használják, ugyanis e lapok teljes funkcionalitása a PHP-ra épül. Amikor egy PHP-ban megírt oldalt akarunk lekérni, a kiszolgáló (webszerver) először feldolgozza a PHP utasításokat és már csak a kész HTML oldalt küldi el a böngészőnek.

A PHP nyelv lényegében kiegészítése a HTML-nek ugyanis rengeteg olyan feladat végezhető el vele, amelyre a kliens oldali szkriptek (például: JavaScript) nem képesek (vagy ha igen, korlátozottan). Ilyen például: felhasználó-kezelés, fájlkezelés, adatbázis-kezelés (különböző SQL szerverek segítségével, vagy fájlkezeléssel), kódolás, e-mail küldés, adatfeldolgozás, stb. A PHP programok futhatnak parancssori programként is, nem HTML oldalba építve, ezt azonban ritkán használják. Ezeken kívül a PHP képes rengeteg egyéb funkciót ellátni, ilyen például a port-kezelés, socket-kezelés (FTP, IRC, SMTP, stb.), stb.



A PHP rendszer első verziója 1994 kürül jelent meg. Az első verzió kidolgozása Rasmus Lerdorf nevéhez fűződik. Az 1995-ös évben jelent meg egy javított, a FORM elemeket is kezelő PHP2 verzió. Ekkor a PHP még csak az Apache WEB szerverrel tudott együttműködni. A PHP3-as változat már kereskedelmi termékké is kinőtte magát, s piaci vagy ingyenes változatának is több százezer felhasználója lett világszerte. A 2000-es évben már a PHP4 verzió is megjelent, melybe épült be először a Zend optimalizált értelmező és kibővített WEB szerver kapcsolatrendszer.

A széles adatbázis támogatást mutatja, hogy a PHP4 verziója már a következő adatforrásokat támogatja:
       Adabas D
       InterBase
       PostgreSQL
       Dbase
       FrontBase
       Solid
       Empress
       mSQL
       Sybase
       FilePro (csak olvasható)
       Direct MS-SQL
       Velocis
       IBM DB2
       MySQL
       Unix dbm
       Informix
       ODBC
       Ingres
       Oracle (OCI7 és OCI8)



A PHP specifikus utasítások a HTML utasítások közé beillesztve, beágyazva foglalnak helyet. A normál HTML utasításoktól való egyértelmű és könnyen kezelhető szétválasztás érdekében az egyes PHP specifikus utasításokat keretbe foglaljuk, s elkülönítjük a normál HTML elemektől. Az elhatárolás az alábbi változatok valamelyikével lehetséges.
        <?    PHP elemek     ?>

        <?php   PHP elemek  ?>

        <script language=”php”>   PHP elemek </script>

        <%    PHP elemek     %>

A fenti változatok közül a második amelyik tömör és mégis utal arra, hogy a közrefogott utasítások a PHP szervernek fognak szólni, ez a legáltalánosabban elterjedt forma, mi is ezt fogjuk használni. A többit mellesleg le is lehet tiltani, de ezt a formát nem, így ezzel biztos minden PHP szerveren eredményt fogunk elérni.

A PHP elemek, mint említettem, C nyelvi kifejezésekhez hasonló formátumot öltenek. Egy tagolt rész több elemi PHP kifejezést, utasítást is tartalmazhat. Ekkor az egyes PHP utasításokat pontosvesszővel határoljuk el egymástól:

       <?php 
       PHP utasitas1;
       PHP utasitas2;
       …
       ?>


3. Legelső programunk



Lássuk a legelső programunkat. Mint minden nyelven, legelőszőr egy "Hello World!" programot írunk.

hello_world.php (ügyeljetek a kis és nagy betűkre)

        <?php
         echo “Hello World!”;
        ?>

A programot lefuttatva kiírva látjuk a weblapon:
        Hello World!


4. Webszerver telepítése



4.1. PHPTriad

A weblapomról letöltve (vagy máshonnan beszerezve, de ajánlatosabb tőlem letölteni, mert így biztos nem lesz kompatibilitási probléma a telepítési leírásom és a Te programod közt) az ingyenes PHPTriad-ot, futtassuk azt. (Letöltése: http://alfazonesoft.ath.cx/netoktato.hu/ majd add meg az 1.1. pontban leírt azonosítót.)

A program telepítése a licensz szerződés elfogadásával kezdődik. Ha elolvastuk és egyetértünk a tartalmával, fogadjuk el az "I Agree" gombbal. Ekkor elkezdődik a telepítő kibontása, melyről részletes információkat az "Extract" gomb megnyomásával kaphatunk. Előfordulhat, hogy a tűzfal kapcsolódási kísérletet érzékel a program által az internet felé, ez természetes folyamat, engedélyezzük.

A telepítés folyamatában mindig csak és kizárólag a "Next" gombot nyomogassuk, egészen addig, amíg be nem fejezzük a telepítést. A telepítés helyére persze megadhatjuk a célmappát, de az alapesetben felkínált hely is tökéletes. Fontos, hogy a MYSQL admin jelszót, NE változtasd meg a telepítés közben, az is hadd menjen fel az alapértelmezett beállításokkal.

Telepítés után a Start menü / Programok-ban fogunk kapni egy PHPTriad menüt, melyben az Apache (webszerver) indítása, leállítása és újraindítása menüpontok lehetnek lényegesek számunkra.

A telepítés sikeréről győződjünk meg azzal, hogy a kedvenc webböngészőnkbe (remélhetőleg FireFox, és nem IE, ugye???) megpróbáljuk behozni a "localhost" vagy a "127.0.0.1" címet. Mindkettőre sikeres telepítés esetén az PHPTriad üdvözlő képrenyője kell, hogy bejöjjön. Az Apache konfigurálásába most nem megyek bele (önmagában megérdemelne 4-5 cikket).

4.2. Beállítások

A weblapok a c:\apache\htdocs\ mappában vannak. Itt minden fájl törölhető, vagy akár meg is őrizhető, ha szükségét érzed. Az index.html fájlt azonban mindenképp tedd egy másik mappába, hogy majd a Te weblapod tudjon bejönni. (megjegyzés: én amikor formázás után telepítem a rendszert újra, mindig törlök mindent innen, vagy egy ORIGINAL nevű mappába kiarchiválom, aztán törlöm)

4.2.1. PHPMyAdmin

A cikk weblapjáról töltsd le a PHPMyAdmin-t, mellyel a MySQL adatbázisodat tudod menedzselni. Csak le kell tölteni a ZIP-et, kicsomagolni, majd a "c:\apache\htdocs\phpmyadmin\" mappába másolni. Egyetlen dologra kell ügyelni, hogy a config.inc fájlnak írási joggal nem szabad rendelkeznie. Ez Windows rendszeren nem lényeges, azonban ha linuxos rendszeren akarod alkalmazni, akkor ez fontos, mert nem fog elindulni. (A régi verzióknál tuti így van, az újakkal még nem próbáltam linuxon, szal ennek pontatlanságáért előre is elnézést!)

adrob: A PHP Triad eleve Windows-os telepítőkészlet tehát nem futhattok rá ilyen problémára.
Mágus: A PHPMyAdmin nem a PHP Triad része, és nem mindenki használ Windows-t.
adrob: Elnézést nem ügyeltem a felosztásra, ez valóban nem a PHPTriad alá tartozik, az kavart be ...


A böngésződbe hozd be ezt: "http://127.0.0.1/phpmyadmin/". Itt a legelső belépéshez használd a "root" felhasználói nevet és jelszónak ne adj meg semmit. Ez az alapértelmezett MySQL admin hozzáférés. Legelső dolgod a jelszó megváltoztatása legyen, melyet a "Privilégiumok"-ban tudsz megtenni. Jelöld ki a Bármely felhasználókat és a % hoszttal rendelkező root felhasználót, majd ezeket töröld. Ezzel megakadályoztad, hogy illetéktelenek ezen a PHPMyAdminon kívülről hozzáférjenek az adatbázisodhoz. Most védjük le, hogy a MyAdminból se tudjanak illetéktelenek belekontárkodni. Ehhez a maradék root felhasználót szerkeszd a sor végén lévő ikonnal. Változtasd meg a jelszót, majd lépj ki az oldalról. Ezután a PHPMyAdmin mappájában lévő config.inc fájlt kell szerkeszteni az alábbiak szerint: a 39. sorban az = jel utáni két ' (apofróf) közé írd be az új jelszót.

A PHPMyAdmin-ról még egyetlen adalék: a nyitólapon tudsz új adatbázist létrehozni, ezután az adatbázist kiválasztva tudsz új táblákat létrehozni. A tábláknál mindig (legalábbis amíg profi nem vagy) a MyISAM struktúrát használd.

5. Példaprogram futtatása



Miután a szervert sikeresen beállítottuk, és megírtuk első programunkat, teszteljük is azt. A htdocs mappába másolva (továbbiakban: a szerverre töltve, a szerveren, stb) írjuk be a böngészőnkbe:
http://127.0.0.1/hello_world.php


2007.03.03. kiegészítés



A PHPTriad mellett ajánlom még figyelmetekbe az AppServ nevű összeállítást, mely jobbnak, stabilabbnak és könnyebben telepíthetőnek bizonyul a Triad-nál. Kipróbáltam, nekem bevált. (Újabb verziókkal van megáldva PHP, Apache és MySQL téren is). Telepítési leírásnak a PHPTriad leírása tökéletesen megfelel. A program ingyenes és letölthető a weblapomról.
* Minden további kérdéseddel fordulj az anyag írójához.

 

Hello Vendég

Az oktatóanyagok olvasásához be kell jelentkezned.

Szeretnék regisztrálni.

Elfelejtettem a jelszavam!
Kiküldöm magamnak!